Biografija

Britni Džin Spirs je rođena 2.decembra 1981. godine u gradu Mek Komb u Misisipiju, a odrasla je u Kentvudu u Luizijani. Otac Džejms i majka Lin su posle rođenja sina Brajana na svet doveli devojčicu koja će svega 17 godina kasnije ceo svet oboriti s nogu. Nekoliko godina kasnije porodici Spirs se pridružila i Džejmi Lin. Britni, nekad davno klinka željna uspeha i zabave, danas je svetski fenomen i jedan od najvećih pop izvođača XXI veka. Iako često kritikovana od strane medija, Britni predstavlja neverovatnu insipraciju milionima fanova širom sveta i mnogi smatraju da današnja pop scena ne bi bila ista bez nje i njenog upečatljivog stila.
Sa tri godine Britni je pohađala časove plesa u Kentvudu, i nešto kasnije je krenula na časove pevanja i gimnastike. Sa pet godina je po prvi put nastupala u javnosti sa pesmom What Child Is This u svom vrtiću. Kasnije je govorila kako “je bila u svom svetu, i jako rano otkrila čime želi da se bavi”. Sa osam godina odlazi sa svojom majkom u Atlantu na kasting za Diznijev Miki Maus Klub. Na kastingu je odbijena jer je bila previše mlada, ali su je upoznali sa Nensi Karson koja je bila impresionirana Spirsovom da je preporučila upis u Professional Performing Arts School u Njujorku. Tamo dobija svoj prvi posao kao zamena za ulogu Tine Denmark u mjuziklu Ruthless! (prev. Nemilosrdan), takođe se pojavila i u televizijskom takmičenju Star Search i u nekoliko reklama. U decembru 1992. je konačno dobila ulogu u Miki Maus Klubu gde se pridružila Džastinu Timberlejku i Kristini Agileri, ali je emisija nakon nekog vremena ukinuta i tada se vraća u Kentvud. Upisala je Parklejn Akademiju (srednja škola) u blizini Mek Komba. Iako je stekla dosta prijatelja, školski život joj nije bio dovoljno zanimljiv. Igrala je košarku u školskom timu kao plejmejker (point guard).

… Baby One More Time

U junu 1997. Britni pregovara sa menadžerom Luom Perlmanom o pridruživanju ženskoj grupi Innocence (prev. Nevinost). Njena majka Lin traži savet od porodičnog prijatelja Lerija Rudolfa sa snimkom Britninog pevanja karaoke verzije pesme Vitni Hjuston zajedno sa nekim slikama. Rudolf odlučuje da bi bilo najbolje predstaviti je nekim produkcijskim kućama, ali da zbog toga Britni treba snimiti neke profesionalne demo snimke. Dali su joj neiskorišćenu pesmu Toni Brekston koju je Britni nakon nedelju dana vežbanja snimila u studiju. Otputovala je u Njujork sa snimkom i sastala se sa rukovodiocima četri produkcijske kuće. Tri su je odbile smatrajući da publika želi pop bendove poput Backstreet Boys i Spice Girls i “kako nikad neće biti još jedna Madona. Jive Records je jedina kuća koja je odgovorila Rudolfu jer su smatrali da je Britni neverovatno talentovana i da je dosta motivisana što je jako bitno za nove zvezde. “Retkost je čuti nekog u tim godinama ko može da predstavi emocionalni segment pesme ali i komercijalnu privlačnost”. Poslali su je Eriku Fosteru Vajtu na mesec dana “treninga” koji je oblikovao njen glas od “dubokog i manje pop” u “osobeni, nepogrešivo Britni”. Nakon preslušavanja snimljenog materijala direktor Jive Records-a Klajv Kalder je odobrio snimanje celog albuma! Poslali su je u Cheiron Studios u Stokholmu, Švedska, gde je snimljena polovina albuma do aprila 1998. godine sa producentima Maks Martinom, Deniz Pop i Remi Džejkob, između ostalih.
Nakon povratka u Sjedinjene države, Britni kreće na turneju po tržnim centrima širom zemlje kako bi promovisala svoj predstojeći album. Nastupala je sa svega četiri pesme i dva prateća igrača, dok je prvo nastupala kao predgrupa boj bendu ‘N Sync. 12. januara 1999. godine objavljuje svoj prvi album … Baby One More Time koja je u prvoj nedelji prodaje dostigla prvo mesto na Bilbord 200 listi, da bi već nakon prvog meseca dobila sertifikat kao dupla platinum ploča (po prodaji) i zabeležila do tada nesvakidačnji uspeh za album “prvenac” bilo kog pop izvođača! Prvi singl je …Baby One More Time i u spotu Britni ostavlja trag na svojoj karijeri koji je i danas prati – tabu seksualnost učenice katoličke srednje škole. U Britaniji Britni je i dalje najmlađi izvođač koji je prodao više od milion primeraka svog prvog albuma. Već u aprilu 1999. Britni se pojavljuje na naslovnoj strani Rolling Stone magazina kako leži u satanskoj posteljini u donjem vešu i svilenoj “pidžami” što je podiglo veliku buru u medijima. Iako su “fini porodični moralisti” pozvali na bojkot albuma, Britni je kasnije odgovorila: “Ne razumem u čemu je problem? Imam stabilne moralne standarde … i ponovo bih to uradila. Smatram da su fotografije bile u redu. Smučilo mi se da me porede sa Debi Gibson i sa svim tim bubblegum pop sve vreme.” Nešto ranije Britni je izjavila da će ostati nevina dok se ne uda. Prvu pravu turneju u SAD-u započinje 28.juna 1999. i bila je dobro prihvaćena od strane kritičara, ali je medijski dobila na pomalo negatinom nivou zbog “neprikladnih kostima”. Produžetak turneje je bio u martu 2000. godine pod nazivom Crazy 2k i tada je Britni nastupala sa nekoliko pesama sa novog albuma.

Oops!… I Did It Again

16. maja 2000. drugi studijski album Oops!… I Did It Again je izdat i ponovo je već prve nedelje bio na prvom mestu prodaje sa 1,3 miliona primeraka prodatih u SAD-u. Prvi je album koji je po SoundScan-u oborio rekord sa najvećim brojem prodatih primeraka u prvoj nedelji. Rob Šefild iz Rolling Stone magazina je izjavio da je “najbolja stvar kod Oops! albuma ta što je ispod te sladunjave površine, očigledna Britnina želja za sadisfakciju, snažan i u kranjoj liniji strašan, i predstavlja je kao pravo dete rock & roll tradicije”.  Prvi singl nosi isto ime kao i album i pojavio sa na najvišim mestima na listama širom sveta. Album i singl su dobili u Nemačkoj nominacije za najbolji pop album i Britni nominaciju za najbolji pop vokal performans. Iste godine Britni je krenula na novu turneju pod nazivom Oops!… I Did It Agin World Tour, koja joj je donela 40.5 miliona dolara. Takođe izdaje knjigu Britney Spears’ Heart-to-Heart koju je napisala zajedno sa svojom majkom. 7. septembra 2000. nastupa na Mtv VMA gde je ponovo medijsku pažnju zaokupila oskudnim kostimima i neverovatnm koreografijama. Nakon izvođenja dela pesme Satisfaction (prepev grupe Rolling Stones) u crnom odelu sa cirkonima, Britni cepa odeću sa sebe i otkriva usko odelo boje kože prekriveno cirkonima ostavljajući jako malo mašti, kako bi “odigrala” Oops!… I Did It Again i pritom pridobila još veći deo muške publike. Nešto kasnije Britni javno priznaje svoju vezu sa Džastinom Timberlejkom iz grupe ‘N Sync.

Britney

U februaru 2001. godine Britni potpisuje ugovor sa Pepsi-em vredan 8 miliona dolara. Takođe izdaje drugu knjigu sa svojom majkom pod nazivom A Mother’s Gift (pre. Majčin poklon). U toku turneje Crazy 2k Britni se inspiriše izvođačima kao što su Džej-Zi i The Neptunes i odlučuje da njen treći album treba imati više funk uticaja nego predhodni. 6. novembra 2001. objavljuje album pod nazivom Britney i poruka je bila jasna – iskrenija Britni, ne lepršava pop klinka već mlada devojka koja odiše seksualnošću i voli da se dobro zabavlja. Po treći put Britni odmah već u prvoj nedelji dolazi na prvo mesto Bilbordove liste najprodavanijih albuma. Kritičari su hvalili album kao “zrelija i iskrenija Britni, zvezda koja je konačno pronašla svoj glas i to se reflektuje na njen najbolji album do sada (2001.)”. Dobila je dve nominacije za Gremi i njen prvi singl I’m Slave 4 U je postao top 10 pesma u svetu. 2001. Britni ponovo izlazi na Mtv VMA scenu i šokira javnost novim nastupom za prvi singl, te stvara novu ikonografsku sliku o sebi – seksi devojka čvrstog stomaka, oskudno obučena sa pitonom oko vrata. Naravno PETA organizacija za zaštitu životinja se oglašava osudom nastupa sa tezom kako su životinje koje se treniraju za javne nastupe muče u toku priprema. Kako bi promovisala album Britni kreće na svetsku turneju Dream Within A Dream Tour. Iako je Britnino pevanje osuđivano kao “neprofesionalno” mimikovanje uz matrice, sam nastup je dobio pozitivne kritike kao neverovatno efektna zabava za sva čula. Na sceni je u jednom momentu ispumpavano 2 tone vode kako bi se stvorio efekat kiše dok je Britni “levitirala” u provokativim kostimima. Turenja je donela profit od 43.7 miliona dolara i tako postala druga po redu 2002. godine iza Šerine oproštajne turneje što je neverovatan uspeh za tako mladog umetnika. Forbes magazin je obeležio vrhunac njene karijere predstavljajući je kao najmoćniju slavnu ličnost 2002. U februaru 2002. izlazi film Crossroads u kome Britni glumi glavnu ulogu Lusi, mlade devojke koja pokušava da promađe svoju majku i na tom putu otkriva sebe. Iako je film dobio negativnu kritiku, Britnina gluma je dobila dosta pozitivnih i definitivno zeleno svetlo za buduće uloge. Budžet filma je bio 11 miliona dolara dok je zaradio 57. U junu 2002. Spirsova otvara svoj prvi restoran Nyla u Njujorku ali je zatvorila već u novembru te godine jer nije bila zadovoljna menadžmentom i uspehom restorana. Iako je u julu iste godine izjavila da će biti na pauzi 6 meseci, već u novembru je počela sa snimanjem četvrtog albuma. Nešto kasnije veza sa Džastinom Timberlejkom je završena i Britni je bila osuđivana od strane medije kako je prevarila Džastina. Trač je pokrenuo Timberlejkov spot za pesmu Cry Me A River u kome se pojavljuje Britnina dvojnica i praktično govori o Britninom neverstvu.

In The Zone

28. avgusta 2003. godine Britni ponovo otvara Mtv VMA sa Kristinom Agilerom i pop ikonom Madonom. Nastup otvora Britni pojavljujući se na sceni iz velike torte u venčanici koja je identična modelu koji je nosila Madona na svom prvom Mtv VMA nastupu. Uživo peva Lika A Virgin i na torti joj se pridružuje Agilera kao druga mlada. Vrhunac nastupa predstavlja izlazak Madone u odelu mladoženje i poljubac tri pop dive na sceni. Iako je Madona poljubila obe mlade dame, mediji su praktično zaboravili na Agileru, jer je “nevina Britni” poljubila devojku na sceni! Svi ćemo se sećati Džastinovog lica u tom sudbonosnom momentu. Kao odgovor na Cry Me A River, Britni piše pesmu Everytime za svoj četvrti album In The Zone koji izlazi 16. novembra 2003. godine. Iako album ima očigledno velik hip-hop i RnB uticaj, Everytime je balada koja dosta podseća na onu staru Britni, ali definitivno vokalno napredniju. Britni je dosta uticala na oblikovanje albuma kako svojim textovima tako i saradnjom sa producentima. NPR je album uvrstio u top 50 albuma te decenije sa objašnjenjem da predstavlja pravu sliku pop muzike u tom periodu. Album je prodat u ogromnom broju i po četvrti put se pojavio na listama na mestu broj jedan, time je Britni postala prvi ženski izvođač čija su prva četiri albuma postigla takav uspeh. Prvi singl sa albuma je Me Against The Music duet sa Madonom koji je samo nastavio potpaljivanje medijske pažnje. Drugi je Toxic i jedan od njenih najpoznatijih hitova do danas. Toxic je na žalost jedina Britnina pesma koja je osvojila Gremija do danas. U spotu Britni glumi seksi osvetnicu koju ništa ne može zaustaviti u pokušaju da se osveti dečku koji je prevario. Scene u kojima je Britni skoro potpuno naga, prekrivena samo cirkonima je postala ikonografski element u pop industriji koji i danas mnogi novi izvođači neuspešno kopiraju. Četvrti singl je Everytime dok je u toku snimanja spota za peti singl Outrageous (8. juna 2004.) Britni povredila koleno i spot je ostao nedovršen. Takođe je prekinuta i turneja The Onyx Hotel Tour kojom je Britni šokirala ceo svet seksipilnim nastupima i veoma provokativnim ljubljenjem sa jednim od igrača na sceni u toku pesme Breathe On Me.
3. janurara 2004. godine Britni se udaje za svog prijatelja iz detinjstva Džejsona Alena Aleksandra u Las Vegasu. Brak je poništen u roku od 55 sati, jer kako su naveli “Britni nije bila svesna posledica svoje odluke”. Kasnije će Britni izjaviti kako je taj brak bio samo neka verzija mladalačke buntovnisti.
U julu 2004. Britni je zaprosila Kevina Federlajna (svi se sećamo videa u kome ona njega prvo pita, tako da njegovo prošenje nećemo prihvatiti kao legitimno). Njihova veza je medijski bila, najblaže rečeno, praćena u stopu 24/7, i apsolutno SVI su “imali pravo na komentar”. Ali kako to nije bilo “dovoljno” Britni i Kevin objavljuju DVD Britney & Kevin: Chaotic u kome su prikazani njihovi kućni snimci u periodu zabavljanja, najviše u toku Britnine The Onyx Hotel turneje, a veliko finale – venčanje 18. septembra 2004. godine. Legalno su venčani tek od 6. oktobra 2004. jer su kasnili sa podnošenjem predbračnog ugovora.

 Greatest Hits: My Prerogative

U oktobru 2004. Britni objavljuje još jednu pauzu u karijeri kako bi osnovala porodicu i posvetila se svom privatnom životu. Već u novembru 2004. je objavljen njena prva kompilacija najboljih hitova – Greatest Hits: My Prerogative. Prvi singl je My Prerogative obrada Bobi Braunove pesme koja savršeno opisuje medijski linč koji je Britni trpela u tom periodu. Spot za pesmu fanovi smatraju jednim od najboljih jer je potpuno drugačiji od svih koje je radila do tada. Mračan, skoro rock’n’roll koncept Britninog venčanja sa Kevinom (koji se pojavljuje u spotu) u kombinaciji sa nama svima poznatim provokativnim snimcima provokativne igre Britni u krevetu kao najbolji način zavođenja njenog verenika ali i publike. Drugi singl je Do Somethin’ koji je doživeo veliki uspeh u Australiji i Evropi. U spotu je Britni potpisana kao koreograf, kostimograf i glavni “scenarista”, ali u samom videu mi ne gledamo Britni Spirs već njen alter ego Monalizu! Kompilacija Greatest Hits: My Prerogative je prodata u 5miliona primeraka šrom sveta.
Krajem 2004. na Los Anđeloskom radiju KIIS-FM Britni pušta demo pod nazivom Mona Lisa. Ta pesma je trebala da bude njen prvi singl sa budućeg albuma Original Doll (prev. Originalna lutka), a predstavlja njenu kritiku medija i svih ljudi koji daju sebi za pravo da je osuđuju. Jive Records je kasnije prekinuo projekat iz nepoznatih razloga, te ni do danas nismo čuli sve pesme sa tog albuma.

“Moja deca su moja religija!”

14. septembra 2005. Britni na svet dovodi svog prvog sina Šona Prestona Federlajna. Već u novembru iste godine Britni “na pauzi” objavljuje kompilaciju remiksa svojih najvećih hitova B in the Mix: The Remixes sa 11 remixa. Kompilacija je prodata u milion primeraka širom sveta, i smatra se najprodavanijim remix albumom svih vremena. Ali, kako nam je svima poznato, svaki Britnin uspeh mediji moraju da poništavaju negativnim komentarima i opaskama, te u februaru 2006. se pojavljuju fotografije Britni kako drži svog sina u krilu dok vozi. Advokati socijalne službe su bili šokirani tom situacijom. Britni je izjavila da je do toga došlo jer su je paparaci preplašili i njen majčinski instikt je naveo da zaštiti sina po svaku cenu, te je priznala svoju grešku. Setimo se da je u tom periodu Britni pratilo po 150 paparaca u stopu. Sledećeg meseca se pojavila kao gost u poznatom sitkomu Will & Grace u epizodi Buy, Buy Baby gde je glumila prikrivenu lezbejku Ember Luiz. Publika u studiju je bila iznenađena Britninim ulaskom u prvoj sceni, te su zbog neverovatno glasnih ovacija i uzvika Volim te! ; Molim te rodi mi dete! morali da prekinu snimanje na 15min dok se publika nije smirila. U ovoj ulozi se Britni pokazala kao veoma talentovana za komediju, te će se kasnije ponovo oprobati u ulozi glumice. U junu 2006. javno objavljuje da više ne praktikuje učenja Kabale sa obrazloženjem da su njena deca njena religija. Dva meseca kasnije pozira naga (i trudna) za naslovnu stranu Harper’s Bazaar-a, dok se u časopisu nalaze i fotografije trudne Britni kako u naručju drži svog prvog sina Prestona. 12. septembra 2006. je rodila svog drugog sina Džejdena Džejmsa Federlajna. Već u novombru iste godine podnosi zahtev za razvod od supruga Kevina Federlajna, a kao razlog za razvod navodi nepomirljive razlike (“standardni” razlog koji se navodi u 95% parnica). Britni će kasnije govoriti o braku i razvodu (Why Should I Be Sad pesma na Blackout albumu i Britney: For The Record dokumentarac iz 2008. godine). Razvod je finaliziran u julu 2007. kada su se dogovorili oko svih uslova razvoda, kao i dobijanje zajedničkog starateljstva nad decom. Mediji u toku parnice kao i kasnije osuđuju Britni za apsolutno sve, od navodnog korišćena droga, alkohola, pa sve do toga da je “loša majka”. 16. februara 2007. Britni prisilno odvode u centar za odvikavanje, koji ona napušta nakon samo jednog dana. Već sledeće večeri (17. februar 2007.) Britni odlazi u frizerski i tatu salon i uzima elektirčnu mašinicu i čini nešto što je protreslo ceo svet – u potpunosti šiša svoju kosu! Mnogi fanovi su bili šokirani ovim delom, ali neki su pak videli i poruku koju je ona poslala tim delom – ČINJENICA JE DA SU ČAK I U ZATVORENOM PROSTORU GDE BI PRIVATNOST TREBALA BITI ZAGARANTOVANA PAPARAZI SNIMILI CEO POSTUPAK OTKLANJANJA KOSE, I PRITOM SE PODRUGLJIVO SMEJALI I KOMENTARISALI “OVO VREDI MILIONE!”. Do Britni Spirs nije postojala ni jedna javna ličnost koja je bila toliko uhođena, kritikovana i “javno kažnjavana” zbog grešaka iz svog privatnog života. Po prvi put su granice privatnog i javnog prevaziđene, i ono što apsolutno svi ljudi na svetu imaju kao svoje najveće pravo (pravo na slobodan život i privatnost) u potpunosti uništeni za jednu devojku iz Kentvuda, Luizijana. U toku sledeće nedelje je svojevoljno otišla na lečenje u Promises centar za odvikavanje, gde je nakon završetka programa od mesec dana, na svomoficijalnom sajtu napisala “Zaista sam dotakla dno. I do danas ne mislim da je to bio alkohol ili depresija. (…) bila sam kao loše dete koje trči okolo sa ADD (hiperkinetički poremećaj).” U ovom periodu otpušta svog dugogodišnjeg menadžera Lerija Rudolfa i u tu ulogu dolazi Sem Lufti.

Blackout

U maju 2007. Britni je producirala malu promotivnu turneju u House od Blues salama, pod nazivom The M+M’s Tour. Promovisala je svoj budući album. 1. oktobra 2007. Britni gubi starateljstvo nad svojom decom, te Kevin postaje jedini staratelj dece. Do danas nisu poznati razlozi zašto je to sud odobrio. 26. oktovra 2007. objavljuje svoj peti studijski album Blackout. U SAD je Britni postala prvi ženski izvođač kojoj su se prva pet albuma pojavila na prva dva mesta na Bilbordovoj listi najboljih 200 albuma. Blackout je prodat u preko 3.1 miliona primeraka šitom sveta i kritičari su ga predstavili kao njen najbolji, najzreliji i najoriginalniji album do tada. The Times ga je odmah predstavio kao peti najbolji pop album te decenije, dok mu je Rolling Stone dao prvu poziciju na istoj listi. Album je takođe osvojio i nagradu za Najbolji Album Godine na Mtv Evropskoj dodeli nagrada. Kao “veliki povratak na muzičku scenu” Britni je nastupala na MTV Video Music Awards 2007. godine u Los Anđelesu sa prvim singlom Gimme More. Mnogi kritičari su odbacili nastup kao njen najgori ikad, i publika je bila šokirana njenih izgledom i nedostatkom energije na sceni. Mnogi su taj “promašaj” pripisali alkoholu i nedostatku želje Britni za ponovnim izlaskom na scenu. Iako je nastup uništen kritički, pesma je doživela ogroman uspeh u svetu. Čak su i neke zvezde koje su Britni kritikovali tokom čitave njene karijere pohvalili pesmu i album. Spot za singl je na žalost dosta promenjen od originalne ideje koja prema nekim pričama predstavlja Britnin otpor prema imidžu koji njena produkcijska kuća želi da izbaci u javnost, te crnokosa Britni ubija plavu Britni i odmali na sahranu. Pretpostavka je da se produkcijskoj kući nije svidela ta verzija zbog velikekoličine nasilja i “previše sirove Britni” te je u javnost izašla verzija u kojoj Britni igra sa prijateljicama oko šipke u striptiz klubu. Drugi singl je Piece of Me i takođe je dostigao ograman uspeh u svetu. Potpuna kritika medija i izazivanje sa rečima ” You wanna piece of me?” prikazuje dosta jaču Britni i publici se to očigledno svidelo. Treći singl je Break The Ice za koji je Britni objavila animirani video u kome uništava preljubnika/muzičku industriju koja je klonira. Radar je objavljen kao četvrti singl bez  muzičkog spota te šira publika nije imala priliku da čuje pesmu. U decembru Britni ulazi u “vezu” sa paparacom Adnanom Galibom. Veza o kojoj ni do danas nije govorila u javnosti, ali mnogi smatraju da je bila više prijateljska i menadžerska.

Britney: For the Record

3. januara 2008. Britni je odbila da preda svoju decu socijalnoj službi koja je nadgledala posete njenih sinova kada Kevin nije bio prisutan. Policija je došla u njen dom sa ambulantnim kolima. Paparaci su se opet pokazali u “najboljem svetlu” dok su Britni na nosilima ubacivali u kola, jer su u želji da naprave “što bolje fotografije” bukvalno gurali medicinske radnike i nju. Priča koja je potresla ceo svet nije da su paparaci do te mere drski da ne poštuju ni pravo na medicinsku pomoć i poverljivost informacija o zdravstvenim problemima neke osobe. Britni je hospitalizovana u Ceders-Sinai medicinskom centru.  Već sutradan je sud poništio njeno pravo na posete dece, i dodelio potpuno starateljstvo Kevinu. 31. januara Britni je odvedena u psihijatrijsku kliniku Ronald Regan UCLA i stavljena pod 5150 prisilno psihijatrijsko zadržavanje na lečenju. Sud dodeljuje “privremeno starateljstvo” njenom ocu Džejmsu i advokatu Edru Voletu, time im dao potpunu kontrolu nad njenom imovinom. Britni je puštena sa klinike 6. februara 2008. Već sledećeg meseca se pojavljuje kao gost u sitkomu How I Met Your Mother (prev. Kako sam upoznao vašu majku) u epizodi Ten Session kao recepcionerka Ebi. Dobila je odlične kritike za svoju ulogu, ali takođe je donela i neverovatan porast gledanosti serije, zapravo najveću gledanost do sada.
U julu 2008. Britni dobija neka od svojih prava na posete dece pošto su uspeli da uspostave dogovor sa Kevinom i njegovim advokatima. 7. septembra 2008. otvara MTV Video Music Awards sa predhodno snimljenim komičnim skečom sa Džona Hilom, i uvodnim govorom. Osvojila je tri nagrade te večeri: najbolji video ženskog izvođača, najbolji pop video i glavnu nagradu večeri video godine, za spot Piece Of Me. Tada “oficijalno” počinje njena Circus era. Britney: For the Record dokumentarac je objavljen 30. novembra 2008. godine i predstavlja Britnin prvo obraćanje medijima nakon 2006. godine, kao i njen povratak na muzičku scenu. Snimljen u Los Anđelesu i Njujorku, dokumentarac prati Britni u njenim svakodnevnim aktivnostima od 5. septembra (dva dana pre MTV VMA dodele nagrada), a završava se sa snimcima sa snimanja spota za drugi singl sa njenog 6. studijskog albuma Circus. Dokumentarac je premijerno gledalo oko 5.6 miliona gledalaca i do danas je najgledanija emisija u istorjiji te televizije.

Circus

Drugog decembra 2008. Britni objavljuje svoj šesti studijski album Circus čiji naziv najbolje opisuje njen život u medijima. U SAD Britni je postala najmlađi ženski izvođač sa pet albuma na prvom mestu prodaje već u prvom pojavljivanju na listama. Album se najbrže prodavao u 2008. godini sa preko 4 miliona prodatih primeraka u svetu. Prvi singl Womanizer je objavljen 26. septembra i predstavlja pravu “devojačku himnu” koja govori o ženskarošu i devojci koja mu se suprostavlja. To je ujedno i njen prvi broj jedan hit u SAD nakon njenog prvog singla … Baby One More Time. Dobio je nimonaciju za Gremi za najbolju dens pesmu. Spot za pesmu predstavlja novu verziju Toxic spota, gde Britni glumi prevarenu devojku koja odlučuje da se osveti svom nevernom dečku, tako što menja svoj izgled i svaki put ga zavodi.Na kraju spota mu stavlja do znanja da je ona ta sa kojom je varao, i odbacuje ga. Mtv je cenzurisao scenu u kojoj potpuno naga Britni leži u sauni, te je u određenim kadrovima skoro potpuno prikrivena dimom. U januaru 2009. traži zabranu prilaska svom “starom menadžeru” Semu Luftiju, bivšem dečku Adnanu Galibu i advokatu Džonu Erdliju, za sve je navela da su želeli da preuzmu kontrolu nad njenom imovinom. Drugi singl sa albuma je Circus i objavljen je u isto vreme kad i album. U pesmi Britni predstavlja sebe kao vođe u cirkusu (the ring leader) i kako ne voli da prati trendove već da ih stvara. 3. marta Britni kreće na svetsku turneju pod nazivom The Circus Starring Britney Spears. Scenografija kao i akrobate su u topunosti predstavili fanovima Britnin cirkus. Turneja je zaradila 131.8 miliona dolara i peta je u toj godini po zaradi. Treći sinlg je If U Seek Amy koji je digao veliku prašinu u medijima i među “čistuncima” kao što su “zabrinute majke SAD-a” jer Britni na veoma originalan način prikriva pravo značenje pesme. If U Seek Amy u kontekstu pesme, kao i u načinu pevanja zapravo zvuči kao F.U.C.K.ME, i govori o tome kako ma koliko je ljudi mrzeli ili voleli, svi na kraju žele da je ****. Iako 99% ljudi ne bi ni na trenutak shvatilo da je to pravo značenje teksta dok im ne kažete, neki su se pobunili. Pesma je na kraju cenzurisana na radiju i televiziji sa promenom reči iz If U SEEK Amy u If U SEE Amy (što u potpunosti gubi bilo kakav smisao pesme). Jedna novinarka nacionalne televizije koja je napravila medijski “linč” na Britni u okviru dnevnika te televizije. Britni je odgovorila na provokaciju sa spotom za pesmu, u kome su na početku i kraju videa kadrovi koji prikauzuju skoro pa dvojnicu te novinarke kako kritikuje pesmu, dok u samom spotu Britni menja svoj imidž “razuzdane devojke” u “majka dvoje dece sa savršenim suprugom u savršenom američkom domu sa klasičnom američkom pitom od jabuka” koju nudi medijima. Četvrti singl je Radar, ali ovom prilikom je objavljen i spot u kome Britni reklamira kolekciju odeće Candie’s sa kojima je potpisala milionski ugovor.

The Singles Collection

Drugu komplicajiju najvećih hitova objavljuje krajem septembra 2009. Singl sa ovog albuma je 3 i  to je njen treći broj jedan hit u SAD. Pesmu je producirao Maks Martin sa kojim je Britni i ranije sarađivala, a govori seksu u troje. “Skandalozni tekst” je ponovo bio cenzurisan, ali na najneverovatniji način. Zapravo reč SIN (greh) je promenjena u reč THIS (ovo) kako “ne bi promovisali zivot u grehu kao moderan način života”. U maju 2010. objavljuje da se zabavlja sa svojim dugogodišnjim menadžerom Džejsonom Trevikom, te da su odlučili da prekinu svoju profesionalnu saradnju kako bi se posvetili ljubavnoj vezi. U julu 2012. Britnina limitirana kolekcija odeće za Candie’s je počela sa prodajom. 28. septembra iste godine se pojavila u tinejdžerskoj seriji Glee u epizodi specijalno posvećenoj njenom radu i karijeri Britney/Brittany. Kritkike su bile pomešane, jer se Britni pojavljuje svega tri puta u toku epizode na svega nekoliko sekundi, ali bez obzira na kritku, serija je dobila najveću gledanost do tada.

Femme Fatale

25. marta Britni objavljuje svoj 7 studijski album pod nazivom Femme Fatale (prev. Fatalna žena). Kao glavni producenti su potpisani Maks Martin i Dr. Luk.  Album je samo u prvoj nedelji prodat u 276.000 primeraka u SAD. Mnogi kritičari su nazvali album najboljim, dok su je neki pak napali jer se na albumu ne nalazi ni jedna pesma koju je ona napisala (bar ne na oficijalnoj verziji za Američko i Evropsko tržište). U aprilu 2011. Britni se pojavljuje u remiksu Rijanine pesme S&M, dok se na albumu naleze i dva dueta (koje nije radila od Me Against the Music sa In The Zone albuma 2003. godine). Pesme Big Fatt Bass sa pevačem i producentom Vil Aj Emom i u pesmi (Drop Dead) Beautiful sa mladom pevačicom Sabi. Prvi singl je Hold It Against Me i to je njen četvrti broj jedan singl i time je postala tek drugi izvođač u istoriji koji ima dva za redom broj jedan singla. U ovoj pesmi Britni ponovo uvodi nešto novo u pop industriju – dubstep. Iako je još 2007. na albumu Blackout imala neke elemente tog muzičkog pravca, na Femme Fatale albumu je taj uticaj znatno veći i očigledniji u više pesama (Gotta be first!). U spotu za pesmu Britni se bori sa samom sobom (slično Gimme More originalnom konceptu) i obe “slike Britni” gube, dok u isto vreme prikazuje i kako je “ukaljala” svoj medijski imidž. Ali na kraju spota ustaje jača nego ikad pre. Prava fatalna žena. Drugi singl Till The World Ends je objavljen u maju iste godine i došao je na treće mesto Bilbordove liste hitova. Spot za pesmu je neka vrsta omaža njenom ikonografskom spotu za pesmu I’m Slave 4 U iz 2001. godine. Britni kreće na svoju šestu turneju 16. juna 2011. pod nazivom The Femme Fatale Tour. Neki fanovi kao i kritičari su kritikovali njeno plesačko umeće, kao i “nedostatak energije i želje na sceni”. Britni je na kritkike odgovorila veoma kratko: “Ja zaista nemam šta ništa više da dokazujem u ovom trenutku. Ovo samo radim iz zabave i da bi videla šta će se desiti.
Treći singl sa albuma je I Wanna Go i ušao je u top 40 Bilbordove liste u junu 2011. Već u avgustu je pesma dospela u top 10 na istoj listi i to joj je bio prvi put da se tri pesme sa istog albuma pojave u top 10. Krajem septembra I Wanna Go se popeo na prvo mesto liste i postao njen šesti broj jedan hit. Za sada Britni ima najduži raspon sa broj jedan hitovima u mejnstrim top 40, sa dužinom trajanja 12 godina, sedam meseci i četiri dana. 30. septembra Britni je ponovo došla u Budimpeštu sa svojom turnejom, da bi već narednog dana gostovala u Zagrebu po prvi put. U oktobru 2011. je objavljen spot za četvrti singl Criminal koji je ponovo podigao prašinu i kritike od strane medija jer je Britni u sceni pljačke prodavnice koja je snimljena u delu Londona koji je bio potrešen nemirima nekoliko meseci pre snimanja, koristila repliku pištolja. 16. decembra Britni objavljuje veridbu sa dečkom Džejsonom Trevikom.
Nakon završetka turneje, Britni pravi kratku pauzu, da bi ubrzo počeli da kruže tračevi o mogućem pojavljivanju u američkoj verziji popularnog britanskog šou programa Iks Faktor. 14. maja 2012. je to i potvrđeno na Foksovoj svečanosti u kojoj se najavljuju emisije za sledeću sezonu. Britni je za ulogu sudije u emisji dobila neverovatnih 15 miliona dolara!
Od septembra 2012. počinje prikazivanje Iks Faktora u Americi.

loading...